svenskamednathalie.blogg.se

Nathalie Sandstedt, lärare i svenska på högstadieskolan Vasa Real i Stockholm

Utdrag ur elevernas tredje läslogg

Kategori: Flyga drake

 Uppgiften var att urskilja och beskriva olika teman i romanen Flyga drake

 

 

Tema vänskap

” I Flyga drake så finns det flera teman. Vänskap är nog dock den största. Amir och Hassan har varit bästa vänner sen de föddes. Deras pappor hade varit barndomsvänner ända tills något hände mellan dem. Deras mammor försvann båda vid födseln på ett eller annat sätt så de ammades från samma person. De är dock väldigt olika då Amir är rik, går i skolan, är busig och är väldigt bra på att skriva historier. Hassan kan inte skriva eller läsa, är lugn och fattig. Hassan är Amirs tjänare men också bästa vän. Han är den enda som någonsin funnits för Amir och skulle göra vad som helst för honom, bara han frågade. Amir är dock svårare att förstå sig på. Han älskar Hassan för den han är och beundrar honom. Men ibland kan han också håna honom och se ner på honom. ”

 Pojke 9E

 

 

Tema svek 

”Ett annat starkt tema är svek. Amir får uppleva mycket svek under sitt liv, både att svika och bli sviken. Väldigt tidigt blir han sviken av sin pappa, som gång på gång inte bekräftar Amirs kärlek. Men Amir är inte direkt bättre. Han sviker Hassan flera gånger. Ibland handlar det om småsaker. Men han sviker honom när det gäller viktigare saker som när Assef ger sig på Hassan. Till slut sviker Amir sin vän helt och hållet. Nästan hela boken handlar om det sveket, eftersom det påverkar händelseförloppet starkt. Man skulle kunna säga att även Afghanistan sviker honom. Från att vara ett tryggt hemland till ett förändrat och osäkert land.”

Flicka 9E

 

 

Nedan kan ni läsa ett intressant resonemang kring lycka från en elev som inledde med att skriva om temat svek.

”När Amir träffar Hassan igen, smutsig och haltande, får han den blåa draken, och han får leendet och stoltheten från sin pappa, men till ett väldigt fruktansvärt och omoraliskt pris. Amir vill ha pappans kärlek för sig själv, och nu när han vunnit den vill han att Baba bara ska ha ögon för honom. Det är till en viss del förståeligt, alla människor vill någon gång ha något helt för sig själv, som ett husdjur eller leksak, och viljan efter det är givetvis egoistisk, men också mänsklig. Men Amirs längtan efter uppmärksamhet är för stor, man kan tycka att han är bortskämd, att han alltid fått det finaste och bästa i hela sitt liv men känslan att duga är ibland viktigare än rikedom och lyx. Man säger ofta att rika människor inte är lyckligare än fattiga, att pengar inte är vägen till det lyckligaste liv.”

 Flicka 9E

 

 

Tema föräldraskap

” Ett annat stort tema är föräldraskap. Mycket av början i boken kretsar kring hur Amir försöker göra sin pappa stolt över honom. Han försöker hela tiden vinna sin pappas gunst genom olika handlingar som att t.ex. gå på fotbollsmatcher tillsammans även fast han tycker det är tråkigt. Baba som är Amirs pappa tycker själv Amir är ett väldigt underligt barn eftersom han inte beter sig som han själv när han var ung och därför är han väldigt kall mot honom. Däremot förändras hans ton fullständigt gentemot Amir när han lyckas vinna drakflygartävlingen för det hade även Baba gjort när han var liten. Helt plötsligt blev deras relation varm och de började samtala med varandra mycket mer. Tyvärr håller det inte särskilt länge och några månader efter vinsten återgår det till deras kyliga förhållande. Senare i boken dyker temat upp igen när Amir försöker skaffa barn med sin fru. Allt de vill är få en son eller dotter men de lyckas inte. De försöker i flera månader och de funderar till och med på adoption. Deras äktenskap blir lite stelare för varje månad som går utan att de lyckas bli föräldrar men de håller andan uppe. En av anledningarna till att Amir vill ha ett barn så gärna är för att han vill bli som sin pappa. Han vill uppfostra honom på samma sätt för även om deras relation inte var perfekt höll Amir av sin far väldigt mycket.”

Pojke 9E

Kommentarer


Kommentera inlägget här: