svenskamednathalie.blogg.se

Nathalie Sandstedt, lärare i svenska på högstadieskolan Vasa Real i Stockholm

Frågor till Hungerspelen

Kategori: Allmänt

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. Men det är lika mycket en roman om vår tids television – som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – tittarsiffror!

Du ska svara på frågor om boken och skriva om/ beskriva personer och händelser i boken. När du svarar på frågorna är det viktigt att du använder dig av frågan när du besvarar den; du ska liksom ’baka in’ frågan i svaret.

 

1.     Välj ut ett stycke (ca 3-5 rader) ur boken där huvudpersonen, Katniss, beskrivs. Vad får vi veta om Katniss i det stycke du har valt? Varför har du valt just detta stycke?

2.    Hur uppfattar du Katniss som person? Motivera med exempel från texten

3.    På sidan 7 säger Katniss ”Alla känner väl en extra samhörighet en sån här dag.”  Vad menar hon med det?

4.    Tid och plats: var och när utspelar sig romanen?

5.    s. 21 – Katniss beskriver att något förändrades bland människorna i distrikt 12 när hon tog Prims plats i hungerspelen. Vad är det som får Katniss att känna så?

6.    s.36- Vad symboliserar härmskrikan?

7.    s.26 – Katniss tänker tillbaka på den gången Peeta hjälpte henne när hon var i nöd. Berätta om vad som hände då och varför du tror att denna händelse lämnat starka spår hos Katniss.

8.    Vad har hungerspel för funktion i samhället?

9.    s. 41 - Varför kastar Katniss kakorna som hon fått av Peetas far?

10. Varför låtsas Katniss vara kär i Peeta?

11.  s. 120 - Stanna upp och berätta hur du tror att relationen mellan Peeta och Katniss kommer att utvecklas efter det att hungerspelen har inletts?

12. s. 192 – Berätta om hur Katniss protesterar med regimen genom att smycka Rues döda kropp med blommor.  Hänvisa tydligt till texten i ditt svar.

13. s. 198 - En twist avslöjas då spelledarna meddelar att hungerspelen kan få två vinnare om de är från samma distrikt. Varför tror du att spelledarna ändrar reglerna på detta sätt? Motivera ditt svar.

14. s. 212 - ”En kyss är värd en gryta het buljong” vad menas med det? Hur använder sig Katniss av sin relation till Peeta i spelet?  Ge tydliga exempel från texten i ditt svar.

15. Ge exempel på en tillbakablick i bokens handling. Vad får vi veta i tillbakablicken och varför tror du att författaren använder sig av denna berättarteknik i det exempel du angivit? Det vill säga: vad fyller tillbakablicken för funktion i berättelsen?

16. Hur tror du att Peeta känner för Katniss? Är deras kärlek ett spel även från hans sida eller tror du att hans känslor är äkta? Motivera ditt svar.

17.  Berätta om hungerspelens upplösning och om hur Katniss ”lurar” spelledarna. Hur hade du gjort om du var Katniss? Motivera ditt svar.

18. Varför upplever Katniss ett hot från huvudstaden och spelledarna efter hungerspelens slut? 

19. s. 289 – Beskriv hur Cinna har stajlat Katniss inför vinnarintervjun och varför utstyrseln förbryllar Katniss. Vad tror du att Cinna vill uppnå?

20.s. 292 – vad menas med att spelens farligaste del just börjat?

21.  s. 295 – I den komprimerade versionen av hungerspelen som visas upp i samband med vinnarintervjun reflekterar Katniss över hur spelledarna klippt ihop materialet. T ex framställs det som att det är Peeta som är hjälten och räddar Katniss istället för tvärtom. Varför tror du att de valt att vinkla sammandraget på detta sätt?

22.s. 302 - Jag stirrar in i spegeln och försöker minnas vem jag är och vem jag inte är. När jag ansluter mig till de andra känns tyngden från Peetas arm runt mina axlar främmande.  Hur skulle du beskriva Katniss sinnesstämning utifrån citatet?

23. Hur reagerar Peeta när han förstår att Katniss spelat kär och att hennes känslor inte varit äkta? Hur hade du själv reagerat om du var i hans situation?

24. Katniss har inte varit ärlig mot Peeta om sina känslor. Vad tycker du, ska man alltid vara ärlig? När är det okej att ljuga?

25. Reflektera över bokens titel: Hungerspelen. Är det en bra titel enligt dig?

26. Vad anser du är bokens huvudbudskap? Motivera ditt svar med tydliga exempel från bokens handling.

 

 

Efter du läst klart

-      Du är en modig journalist i huvudstaden och skriver ett samhällskritiskt reportage om hungerspelen. Ditt reportage ska innehålla:

§  Hungerspelens funktion

§  Årets hungerspel med Katniss och Peeta

§  Din kritik mot hungerspelen

 

 

9F läser Hungerspelen

Kategori: Hungerspelen

 
Har du sett filmen? Nu får du möjlighet att läsa boken!
 

På gång just nu:

Kategori: Allmänt

Under terminens första veckor har vi arbetat med valet i samtliga årskurser på Vasa Real. Årskurs 7 skriver insänder om vad de anser bör förbättras i skolan och de har många intressanta tankar och idéer, några av dessa kommer ni snart kunna läsa och ta del av här på bloggen.
 
I årskurs 9 har vi jobbat med argumentation och debatt. Eleverna har fått ta ställning till Folkpartiets förslag om ordningsbetyg i skolan. Efter en intensiv paneldebatt har de fått skriva ett debattinlägg där de argumenterar för sin åsikt. Håll utkik på bloggen, elevtexter kommer snart!

Nystart med bloggen!

Kategori: Allmänt

Höstterminen är i full gång och det är hög tid att bloggen får en nystart! I våras fick jag säga hej då och lycka till med gymnasiet till mina elever i 9B och 9E. Det är en speciell känsla att släppa elever som man har fått följa under så lång tid. Jag hoppas att ni har det bra på era nya skolor och att ni kommer och hälsar på oss här på Vasa Real!

 

Denna termin välkomnar jag 7E, 7D, 7M och 9F till mitt klassrum och till bloggen!